شهرآرانیوز - قرآن زبانی آشکار و پیامی به روشنایی روز دارد؛ اما همین زبان آشکار از دو جهت نیازمند توضیح است: نخست از جهت فاصلۀ زمانی میان گوینده و مخاطب و دوم از جهت تبیین برخی تعابیر هنری تا مخاطب ابعاد مفهومی این تعابیر را درک کند. رسالت این کتاب دربارۀ نکتۀ نخست آن است که گردوغبار زمان را بردارد تا مخاطب را در فضای نزول قرآن بگذارد.
دربارۀ نکتۀ دوم نیز به بُعد وضعی و مجازی واژگان قرآن میپردازد. کتاب «طنز مقدس» نوشته علی نجفی که توسط انتشارات طه منتشر شده است با توجه به دو عنصر زبان کنایی و فرهنگ مفاهمه در شناخت درست قرآن کریم، کوشیده تا تعابیر انتقادی این کتاب بزرگ را برجسته کند. این نگاه نشان داده که چه میزان میتواند در نمایاندن لایههای درونی و نگرش پالوده به این کتاب بزرگ مؤثر باشد و آن را برای اندیشیدن و زندگی در کانون توجهات قرار دهد. با رجوع متعدد به قرآن و کتب تفسیری و ادبی، تنها آن بخش از آیات بررسی شده که دارای ویژگیهای برجستهای از انتقاد هنری باشند؛ بنابراین هدف تنها نشان دادن این هنر در قرآن و توجه ویژه آن به این هنر ارزشمند است.
در این اثر با نگاهی روششناسانه، بحثی طرح شده تا قاعدهمند به قرآن نگریسته شود و تحلیل بر اساس اصولی مورد توافق از بخشی از آیات قرآن به دست آید. در فصل دوم ریشههای فرهنگی و دینی، بحث بررسی و کوشیده شده است این موضوع از درون قرآن پی گرفته شود؛ در این کتاب با تکیه بر ساختار بیانی قرآن، زمینهها و علل توجه به بحث نقد هنری طرح شده و روند تاریخی توجه مفسران به اینگونه آیات مستند شده است.